Idag har alla med sig en kamera. Till skillnad mot förr så sker fotografering mer spontant och i stundens ingivelse. Detta på gott och ont. Klart står att mobiltelefonen underlättat våra liv och gett oss en möjlighet att snabbt dokumentera olika händelser och därmed skapa fina minnen. Lika klart står emellertid att många av de foton man ser inte håller någon vidare klass.
Att fotografera är en svår konst. Det handlar om ett hantverk. Oavsett om man pratar om dokumentärfotografi, om porträtt eller om naturfotografering så måste man vara medveten om att det handlar om träning, träning och åter träning. Det fanns för några år sedan ett program som hette Alla är fotografer där herrarna Schyffert och Rheborg gick igenom svårigheterna med att fotografera. Den serien gav en liten inblick i hur svårt det är att lyckas.
Det är lätt att underskatta detta i en tid då det räcker med att gräva lite i fickan, ta upp mobilen och knäppa en bild. För att ta en riktigt bra bild så krävs mer ansträngning än så. Bara för att alla kan doppa en pensel i lite färg så innebär inte det att alla kan måla en ny Mona Lisa, eller hur?
Tips för hur du lyckas med naturfotografering
För många så är naturfotografering det man helst vill behärska. Vi har en otrolig natur i Sverige - där landskapen skiljer sig åt - och där underbara vyer finns samlade. Det finns en fantastisk flora och en magnifik fauna. Att ta bilder är definitivt ett härligt sätt, och en bra anledning, till att söka sig till skogen, till ängarna, till bergen eller till havet för att utforska och samspela med Sverige från landets absolut bästa sida. Vi tänkte visa hur du lyckas med detta och hur du ska göra för att kunna se tillbaka på dina äventyr med stolthet och titta på alla de fotografier du tagit med en varmare blick - utan att skämmas och utan ånger. Det finns några saker som gör dig till en mer lyckad naturfotograf och de tips som följer kan definitivt skapa en ökad lust för dig att ta ditt fotograferande till nästa nivå:
- Upp i ottan! Naturfotografering är inget för den morgontrötte. Ta dig utan innan andra människor vaknar och börjar störa djur och natur. Dra nytta av det underbara morgonljuset!
- Hitta din plats. Recognition betyder mycket. Du kanske har den perfekta soluppgången framför dig, men du är för upptagen med att hitta rätt plats för att fotografera denna? Se till att reka området och hitta en perfekt plats för den bild du planerar att ta. Var inte rädd för att prova dig fram genom exempelvis referensbilder som gör att du snabbt kan hitta tillbaka till den plats du valt.
- Var inte rädd för proportioner. Du har den perfekta bilden i linsen och ska bara trycka av - då plötsligt en människa dyker upp i bakgrunden. Allt är förstört. Eller? Inte nödvändigtvis. Det som kan skapa lite mer spänning i en bild är proportioner. Den lilla människan kan nämligen lyfta det stora i landskapet. Detsamma gäller för exempelvis en liten stuga eller ett hus. Det kan ta fram en helt ny form av styrka och kraft i ett foto!
- Dimma - använd för harmoni. Morgondimma och dimma i övrigt kan skapa suggestiva, minimalistiska bilder som utstrålar en harmoni. Djur fotade i en dimmig miljö blir ofta lyckade. Använd slutare och se till att kameran står på ett stativ. Dimma är flyktigt och svårt att fånga utan att det blir oskarpa bilder.
- Speglar i naturen. Genom att använda speglar så kan du komponera mer spännande bilder. Vatten är en naturlig spegel som du kan använda för att förstärka exempelvis en blå himmel eller för att göra det omkringliggande landskapet större och mer kraftfullt.
- Det finns inga dåliga väder. I dåligt väder - regn, snö, storm, åska - kan du ta de mest spektakulära bilderna. Var emellertid försiktig och riskerar inte att skada dig själv, eller din utrustning, under tiden. Klä dig varmt, på med regnjackan och brygg lite varmt kaffe: nu är det dags att utmana Moder Jord på riktigt!