Våga bygga egna möbler

Bygga egna möbler har blivit lite av en trend. En välkommen sådan som verkligen kan göra skillnad för både den egna ekonomin och för det egna hemmet. Genom att skapa egna lösningar får man en extra dimension i hemmet och man adderar mer personlighet. Dessutom finns en annan fördel och detta i att de möbler man bygger kan anpassas fullt ut mot bostaden. Det är annars svårt att hitta en möbel - exempelvis en bänk eller en hylla - som verkligen har de mått man vill ha. Genom att bygga egna möbler så bestämmer man också själv exakt hur man vill ha det. Det öppnar för platsbyggda lösningar och sådana skapar alltid en intressant interiör.

Fundera över hur du vill ha det

Varje projekt börjar någonstans. Då det kommer till att bygga möbler så handlar det om att utgå från sig själv. Vad behöver jag - och hur gör jag det? Många har idéer i huvudet kring hur en möbel skulle kunna se ut. Det som måste ske är att den idéen åker från huvudet ner på ett papper. Du måste ha en ritning över hur du ska kunna bygga möbeln i fråga. Ritningen ska tydligt visa hur varje steg ska se ut, vilka mått som gäller samt vilket typ av material som ska användas.

Ett bra sätt att komma på idéer gällande möbler är att se hur andra löst sina problem. Idag är det enklare än någonsin att göra så också. Internet erbjuder fantastiska möjligheter då det handlar om att få inspiration. Ett tips gällande detta är att använda Pinterest. Där kommer det dagligen upp en massa inspirerande bilder som man med enkelhet kan omvandla till det egna hemmet.

Det bästa av allt? Många väljer att addera färdiga ritningar till bilderna i fråga. Ska du exempelvis platsbygga en bokhylla med hjälp av flera olika bokhyllor - Billys, exempelvis - från IKEA så har du en guldgruva i form av Pinterest där du kan, steg-för-steg, se hur du ska gå tillväga, vad du ska tänka på och vad du behöver för att ta projektet hela vägen från start till mål. Detsamma gäller för exempelvis bänkar, skohyllor, soffor och ja, egentligen allt.

Ta hjälp och hyr verktyg

En viktig sak gällande att bygga möbler är att våga börja. En annan är att våga ta hjälp. Alla har inte förutsättningar för att sätta igång och bygga nere i ett garage. De flesta bor trots allt i lägenheter och det innebär att man har mindre yta till sitt förfogande. Du kommer att behöva såga till olika brädor och plankor och det kommer att bli extremt dammigt som en följd av detta. Det behöver du egentligen inte göra.

Det viktiga är att du har rätt mått och vet vilket träslag (om du nu ska använda trä) som ska användas. Resten kan skötas på exempelvis en brädgård eller ett snickeri. Du lämnar in alla uppgifter - mått, mängd, storlek, träslag - som behövs och därefter så får du de bitar du behöver kapade på plats. Det kostar några kronor, men det sparar både tid, kraft och besvär. Det blir dessutom enklare att transportera allting också. Genom den lösningen ger du dig själv en flygande start.

Gällande verktyg så är rådet att du hyr snarare än att du köper. Vissa verktyg bör du ha hemma - oavsett om du tänker på att bygga möbler eller inte - och där kan en investering vara på sin plats. Men, andra kanske du kommer att använda en eller två gånger. Då handlar det om onödiga utgifter och där tjänar du på att hyra. De flesta större byggkedjor ger den möjligheten. Annars är exempelvis Cramo ett bra alternativ.

Misslyckas du? Få föds med den unika förmågan att direkt kunna snickra möbler. Rådet är att du inte ger upp. Varje misslyckande är en ren läropeng som du har nytta av vid nästa projekt. Upp på hästen igen bara!