Julpyssel för barn

Julen är den högtid som allra mest förknippas med harmoni och familjär glädje. Det är under julen vi träffas hela släkten och verkligen umgås och visar uppskattning för varandra. Julen ger oss glädje och en möjlighet att ladda batterierna inför resten av året. Framförallt så är emellertid julen barnens högtid.

För ett barn så börjar julen redan i början av december. Det handlar om en enorm startsträcka där varje dag i kalendern måste kryssas i innan äntligen tomten knackar på dörren. För dig som förälder kan detta vara stressande och säkerligen skapa en hel del frustration. Ett vanligt misstag, enligt oss, är att många föräldrar inte låter barnen vara delaktiga i alla förberedelser som julen kräver. Det ska vara på ett speciellt sätt och därmed basta.

Vi skulle säga att man sparar både tid, kraft och frustration genom att inkludera barnen i allt som ska göras - och att man även låter barnen i fråga vara med och skapa egna saker som kan användas. Vad föder egentligen mer lugn och ro än pyssel? Ett barn som pysslar är ett barn som håller sig lugnt och sansat - och det är dessutom ett barn som lär sig någonting nytt som hela familjen har nytta av.

Vi tänkte gå igenom några härliga julpyssel som du kan introducera för ditt barn under december månad. Julpyssel som inte enbart är för barnen. Det finns en stor möjlighet att du själv också hittar skaparglädjen och släpper allt annat för en stund!

  • Kottar! Kottar är tacksamma att pyssla med och det bästa sättet är att måla dem i en massa olika, spännande färger. Det är enklare än det låter också. Fäst snören i ena änden av kotten, ha en liten pyts med färg och doppa sedan kotten innan du lägger den för torkning på ett papper. Kottarna ni målat kan sedan hängas upp lite varstans och varför inte tillbaka i deras naturliga habitat: i granen?
  • Toarulle blir en tomte. I pysselbutiker så hittar du färdiga kläder till den tomte som ska skapas - detta i form av en “tarm” i tyg. Den trär du över rullen och därefter så limmar du fast en flirtkula av lämplig storlek i ena änden. Det blir huvudet. Över huvudet kan du sedan vika en röd strut som - tada! - fungerar som luva. Skägget ordnar ni med hjälp av lite bomull och ögon och näsa kan ni måla dit med en spritpenna. Tomten är redo att ställas fram!
  • Julkort. Ett julkort visar att man bryr sig som sina nära och kära. Idag mer än någonsin med tanke på att det finns digitala - men långt ifrån lika personliga - alternativ. Det krävs trots allt en liten ansträngning att skicka ett julkort och det, om något, visar en kärlek och en omtanke. Det kan bli ännu högre grad av sådana genom att göra egna julkort. Ett perfekt pyssel som inte alls är så svårt. Använd färgglada papper, färgpennor, klister och en sax räcker långt. Ett annat roligt tips är att använda pepparkaksformar för att rita roliga mönster med.
  • Julfina apelsiner. Genom att trycka fast nejlikor - torkade - i apelsiner får man en härlig, personlig fruktskål. Nejlika sprider dessutom en underbar doft i hemmet.
  • Play Doh! Använd trolldeg eller play doh för att skapa en härlig liten julvärld tillsammans med barnen. Vad sägs om ett vinterlandskap med en massa granar och tomtar? Varför inte göra en modern version av jesusbarnet i krubban? Fantasin sätter gränserna!