Blir solceller till din BRF framtidens melodi?

Solceller till BRF blir ett alltmer eftertraktat alternativ i jakten på renare energi. Renare än solen själv kan det inte bli. Fördelarna är många, men det finns utmaningar vid produktion.

Att använda solceller till din brf kan vara nästa stora steg mot att skapa ren energi till hushållen. Solpaneler kan med fördel monteras på taken där de samlar solenergi under dygnets ljusa timmar. Smart att låta taket bli en källa till elektricitet. Det behöver heller inte alltid vara strålande sol för att man ska få kvalitativ el, utan det funkar även under mulna dagar. Man kan med fördel även låta egenproducerad el användas i laddstolpar till bostadsrättsföreningen. Den el som man själv inte använder kan säljas till elbolaget. På så vis kan du alltså tjäna pengar på att ha solceller på taket. Utmärkt. Nu rasslar det till!

Långsiktig vinst med solceller till din BRF.

Så det är tydligt att solceller helt klart kan vara ett av de bästa alternativen för miljön ur användarsynpunkt. Hur funkar det med produktion av panelerna då? Om vi leker med tanken på att de flesta kanske tillverkas i Kina, som mestadels använder kol i sin tillverkning, då kanske produktion och användning tar ut varandra. Därför bör man sträva efter att göra tillverkningen mer miljövänlig och samtidigt effektiv. Krav på långsiktig hållbarhet är såklart nästa grej. Du vill vara säker på att när du investerar i solceller till din brf håller de länge och fortsätter att leverera, så att säga. Mycket att tänka på i början, ja. Men får man allt rätt i början så har man mycket att vinna på betydligt längre sikt.

Solceller till BRF, ett kliv mot en ljusare framtid

När du söker efter en leverantör av solceller till din brf, ta reda på vilka kravspecifikationer de har och titta även på graden av säkerhet, service och elektriker/ installatörer med långvarig erfarenhet. På sikt finns det goda utsikter för att kunna sänka elkostnaderna i bostadsrättsföreningen och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid. Det kan vara värt att räkna på sina energikostnader och jämföra hur pass mycket billigare det blir med solgenererad el. I takt med att forskningen blir bättre på att hitta bättre och miljövänligare material att bygga solceller av så pekar allt mot att solenergi kommer att bli en av go-to- källorna för el inom en snar framtid. Så den ser ljusare ut, framtiden, för plånboken och miljön.

5 Oct 2021