Bodelning – vad har du rätt till vid skilsmässa?

Ingen tycker om att skilja sig. Men om det väl blir så att äktenskapet inte håller måste en bodelning genomföras. Där finns det både vinnare och förlorare.

Det gamla SVT-producerade humorprogrammet “Hipp Hipp” hade många lyckade sketcher under sin prime i början på 2000-talet. Karaktärerna “Kajan” och Tiffany Persson är kanske de som fått störst uppmärksamhet, men en underskattad sketch var den som handlade om att genomföra en bodelning. En man och en hustru hade skilt sig och nu skulle tillgångarna delas upp. Sketchen gick ut på att bodelningen skedde genom en tv-sänd gameshow där vardera part skulle samla så mycket de bara kunde i huset inom loppet av ett par minuter. Det som man lyckades samla ihop var det som man också fick behålla efter äktenskapet. Ett humoristiskt sätt att genomföra bodelningen förstås, men det är lite mer komplicerat i verkligheten.

Bodelning påverkas av äktenskapsförord

När det gäller personer som skiljer sig kan bodelningen ibland genomföras ganska snabbt och effektivt. Det som generellt gäller när ett äktenskap tar slut är att man delar lika på allting. Det vill säga att du får hälften av era gemensamma tillgångar, oavsett hur mycket eller lite du hade innan ni gifte er. Det går också att göra bodelningen enklare genom att ha skrivit ett äktenskapsförord före äktenskapet där det stod uttryckligen vem som har rätt till vad vid en eventuell skilsmässa. Är du och din partner sambos kan det dock vara betydligt mer komplicerat. Då bör du nästan kontakta en advokat.

10 Apr 2022