Världsmästare på att förbereda dig

Bara för att olyckan inte har varit framme än innebär det inte att du inte ska vara beredd på att det kan ske. Att vara redo med ett första hjälpen-kit kan göra enorm skillnad om du råkar illa ut.

Sveriges förbundskapten i fotboll, Janne Andersson, brukar ofta säga att han förstår att svenska landslaget kanske aldrig kommer att ha de bästa spelarna eller spela den bästa fotbollen. Däremot, poängterar han ofta, kan de alltid vara bäst i sina förberedelser. Mot det viker han aldrig en tum, och hans resultat avspeglas naturligtvis i hans noggrannhet. Det ligger någonting i det. Att vara förberedd alltså. Ibland kanske på det värsta. Det är därför det finns Första hjälpen-kit i den storleken att det får plats i vilken ryggsäck som helst, och borde vara obligatoriskt för alla som exempelvis ska ut på utflykt i skogen.

Utelämnad plats i skogen

För även ett litet, egentligen obetydligt, sår kan visa sig bli en enorm påfrestning om du inte är ordentligt förberedd. Om du exempelvis trillar över en rot och skrapar upp ett sår längs låret på en vass sten behöver du agera fort. Skadan kanske inte är livshotande, men när det börjar blöda kan du förlora mycket blod fort. Då är det inte trevligt att befinna sig mitt i skogen, långt från civilisationen och utan någonting som kan stoppa blödningen. Men om du nu är världsmästare på förberedelser, eller åtminstone har vett nog att packa med ett första hjälpen-kit, så behöver olyckan inte innebära några större begränsningar alls.

30 Jun 2021