Vanliga och vackra häckväxter

Vill du ha en snygg häck runt din tomt som dessutom ger ett bra insynsskydd? Här kan du läsa om några av de vanligaste häckplantorna som man kan välja på och vilka olika fördelar de har.

Det finns många växter att välja bland om man vill plantera en häck. Kanske är de vanligaste syrén, avenbok, spirea, thuja och liguster? Alla är de vackra på olika sätt och har sina fördelar. En prunkande syrénhäck med sina vita eller lila blommor är helt underbar. Doften minner om skolavslutning och starten på en lång, härlig sommar. När den inte blommar är bladverket vackert i sig. Avenboken har också vackra blad, men blommorna är oansenliga. Bladen vissnar till brunt under höst och vinter, men sitter dock kvar. Att de sitter kvar är bra för insynsskyddet. Spirean blommar, och när den gör det ser det nästan ut som en skummande fontän, eller som ett fyrverkeri av blomsprut. En del kan tycka att bladverket inte är lika snyggt dock.

Vintergrönt? Välj thujor eller liguster

Thujaplantor är också omtyckta att ha som häck. De har ett mycket kompakt växtsätt vilket ger ett väldigt bra insynsskydd. Insynsskyddet håller sig dessutom året om eftersom thujor är vintergröna. Liguster är en annan häckplanta som också ger bra insynsskydd. Här ska man dock se till att välja vintergrön liguster, om man vill ha insynsskyddet kvar även under den kallare årstiden.

Ja, tänk så många fina växter det finns att välja på. Oavsett vilken som faller dig smaken, så lycka till med planteringen!

19 Jul 2021