Träna på halkbana i Stockholm

Det är både roligt och nervöst att ta körkort. Ett moment som detta särskilt gäller för är när du tränar på halkbana i Stockholm. Och det är nyttig träning.

Håller du på att ta körkort? Visst är det härligt? Äntligen har du passerat det magiska åldersstrecket för att få börja övningsköra och 18-årsdagen hägrar inom räckhåll. Eller också var det ett tag sedan men du har inte haft möjlighet att ta körkort förrän nu.

I vilket fall som helst så är det både spännande och utmanande. Och nervöst förstås. Särskilt nervöst är det säkert med teoriprovet och uppkörningen. Det är så himla trist om man missar dessa. Dyrt blir det också att behöva göra om dem och kanske behöva ta ännu fler körlektioner.

Halkbana – när däcken släpper underlaget

Sen finns det en sak som kan kännas nervöst på det där sättet som liksom pirrar och kittlar i magen. Liksom att åka bergochdalbana på Gröna Lund. Du är inte lika rädd för att inte klara av det men det känns lite läskigt ändå.

Vad handlar det om? Jo, att köra halkbana i Stockholm så klart. Det är ett obligatoriskt moment när man ska ta körkort, även benämnt Risktvåan. Och det är riktigt nyttig träning. Att bli van vid känslan av att däcken släpper underlaget och bilen börjar uppföra sig som att den hade ett eget liv. Att lära sig hur du ska agera i den situationen. Och att få upprepa momenten flera gånger, så att kunskapen sätter sig i ryggmärgen.

17 Nov 2022