Tidlösa klassiker - vilka passar dig och din plånbok?

Då det kommer till inredning så finns det alltid en detalj som står i vägen: den egna ekonomin. Att inreda och köpa möbler bär en kostnad och i synnerhet om man vill ha det lite mer unika hemmet. Få har turen att göra de där stora klippen på loppisar eller hitta rena designklassiker för en spottstyver på exempelvis blocket. Folk är idag mer medvetna och det är enklare att se över värdet på en specifik möbel innan den säljs vidare. Det finns dock alltid en möjlighet att spara, gneta och slutligen kanske kunna köpa det man drömt om. Vilka är dina drömmar gällande möbler? Här tänkte vi titta närmare på några riktiga möbelklassiker att hålla utkik efter. Vissa är billigare och överkomliga, andra kan nog förmodligen stanna vid blott en dröm.

  • Barcelonafåtöljen. Designad 1929 av den tyske designern Mies Van Der Rohe och sedan dess ett väldigt eftertraktat objekt. Karaktäristiskt är den rena designen där det exklusiva, italienska skinner gifter sig med det kalla stålet som underdelen är gjord av. Det finns många kopior och efterapningar - men bara ett original.
  • Eamesstolar. Här finns det faktiskt möjlighet att köpa en riktig klassiker. De här stolarna, formgivna av de äkta makarna Ray och Charles Eames, finns i ett stort omlopp - och i nyproduktion dessutom. Karaktäristiskt är benen i trä och sitsen i konstfiber. Stolarna tillverkades med alla i åtanke: alla skulle kunna ha råd och använda stolarna. Det gäller än idag, men visst kostar de pengar. Omkring 1500 kronor för en stol i begagnat skick får du räkna med. Paret Eames har även en annan tidlös klassiker i form av den lekfulla klädhängaren Let It Hang vars kulor i kulörta färger är mer än lovligt kopierade. Och: Man ligger även bakom mästerverket The Lounge Chair. En fåtölj som aldrig går ur tiden och som bland annat synts i tv-serien House. Kostar? Ja, du får lägga närmare 80.000 kronor för den i nyskick. Begagnat så blir det lite billigare, men långt ifrån gratis.
  • Y-stolen. En ständig klassiker som alltid hittar nya hem hos nya generationer. Frågan är om det finns en stol som varit så vanligt förekommande i inredningstidningar som denna? Y-stolen - vars rygg bildar bokstaven Y - skapades av Hans J Wegner och kostar idag mellan 5-12.000 kronor i nyskick, beroende på färg och träslag.
  • Jetson. Svenske Bruno Mathsson var en mästare på att kombinera design och funktion. Många anser Jetson vara hans magnum opus och det är lätt att förstå varför. En fåtölj som passar i alla hem och som syns utan att ta plats: det är dessutom en fåtölj som man aldrig vill resa sig ur då man väl satt sig.
  • Lamino. Yngve Ekström skapade det som kom att röstas fram som århundradets svenska möbel i tidningen Sköna Hem. Lamino är snygg, bekväm, stilren och passar väl in det strama skandinaviska hemmet. Finns att hitta lite varstans och i begagnat skick för upp till 10.000 kronor. Ett säkert kort!
  • PH Kotte. Hur skapar man den perfekta lampan? Poul Henningsen använda sig av 72 olika blad och formen av en kotte då han skapade sitt mästerverk för belysning. En klassiker som är hett eftertraktad och som förenar stil med funktion på ett ypperligt sätt. Kopierad till förbannelse och vill du veta om du äger en äkta så är det bara att börja räkna bladen. Når du 72 så är det bara att gratulera!
23 Sep 2020