Ta hand om ditt piano på rätt sätt

Om du har ett piano så vill du såklart att det skall hålla och fungera länge. Tar du hand om ditt piano på rätt sätt kan det hålla i mer än 100 år!

Ta hand om ditt piano på rätt sätt

Ett piano är ett fantastiskt instrument som kan hålla i över ett sekel om det tas omhand på ett bra sätt. Om du äger ett piano eller funderar på att köpa ett så är den här texten för dig.

Ett bra klimat för piano

Pianon ä byggda av trä vilket är ett levande material som ändrar sig beroende på luftfuktighet och temperatur. Instrumentet piano trivs egentligen bäst när klimatet inte varierar så mycket. I Sverige är det dock ganska stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar. Dessutom är de flesta husen uppvärmda med element vilket gör inomhusluften på vintern mycket torr.

Helst skall pianot stå i ett rum med en luftfuktighet runt 50%. Undvik att placera pianot vid ett fönster eller vid ett element då temperaturskillnaderna är som störst just där. Det finns speciella fuktsystem för pianon som ser till att pianot får en jämn fuktbalans.

Underhåll ditt piano

Det är inte bara du som skall bli underhållen av ditt piano, pianot måste även underhållas av dig (eller en fackman)! Minst en gång om året skall pianot stämmas. Om du misstänker att det är något fel med mekaniken skall du be en pianotekniker komma och åtgärda problemet omgående då felinställd mekanik ofta leder till att pianot slits väldigt snabbt.

Du kan själv torka av utsidan av pianot med en fuktig trasa men all invändig rengöring skall göras av en pianostämmare eller en pianotekniker.

Flytta piano

Om du behöver flytta ditt piano skall du anlita en firma som specialiserat sig på pianoflytt i Stockholm och inte försöka göra det själv. Det är lätt att du skadar dig själv eller pianot då det är mycket svårt att flytta ett piano. Att bära ett piano är såklart svårt och tungt, men även att transportera ett piano inne i ett fordon kan vara svårt. Man måste vara säker på att pianot är ordentligt fastspänt så att det inte kan åka omkull.

Pianots historia

Pianot skapades i början av Bartolomeo Cristofori och blev snabbt populärt. I början användes det mest för att ackompanjera andra instrument men någon gång i slutet av 1800-talet blev det allt vanligare som soloinstrument. Bach intresserade sig tidigt för instrumentet och skrev redan 1723 “Das wohltemperierte klavier”. Under 1800-talet blev pianot allt vanligare och fick i och med att salongskulturen bredde ut sig ett starkt fäste. Idag är piano ett vanligt ett instrument som används i de flesta genrer.

2 Jul 2022