Neonskylt – finns det fortfarande?

På femtiotalet fanns det jukebox och neonskylt på varje café. Den blinkade i starka färger som grönt, rosa och rött. Så verkade de försvinna men de finns faktiskt kvar, de är bara utan neon.

Neonskylten var en populär skylt som syntes lång väg och blinkade för att dra uppmärksamheten till sig. Men skyltarna var ömtåliga. De var gjorda av glasrör som fylldes med neongas och de drog väldigt mycket energi. Rören gick lätt sönder och det var svårt att byta ut dem eftersom det var specialgjorda bokstäver som fogats samman. Allt blev bara dyrt och krångligt.

Så ersattes de av andra sorters skyltar men neonskyltar lockade fortfarande många. Med LED-lampan löstes problemet. Numera kan man köpa en neonskylt utan neongas men med en energisnål LED-lampa istället. Effekten blir densamma, bara mycket mer miljövänligt och mycket billigare i drift.

Det finns numera LED-lampor i slingrande skrift

En modern neonskylt går att få med mycket hög ljusstyrka utan att den förbrukar en massa energi. Den är dessutom mycket billigare i inköp och har lång livslängd. Rören som fylldes med neongas är borta och har ersatts av slingor med robusta LED-lampor som alternativ.

LED-lampan förbrukar mycket mindre energi och det har fördelen av att belysningen inte blir så varm och därför inte överhettad som andra ljuskällor kan bli. Den låga energiförbrukningen har alltså många fördelar. Den är bra för miljön och den håller elkostnaderna nere.

Företag som tillverkar olika former av skyltar kan berätta mycket om de nya skyltarnas alla fördelar och de tillverkar skyltar på beställning.

25 Nov 2021