Mörkläggningsgardiner ger dig hotellkänslan

Ett av de svåraste rummen att inreda handlar om sovrummet. Här krävs en rejäl fingertoppskänsla där man å ena sidan vill ha det snyggt, fräscht och inbjudande och å andra sidan också vill att rummet fyller det behov av sömn man har. Idag ser man att sömnen hos många blivit ett reellt problem. Vi stressar mer och har svårt att koppla bort exempelvis jobbet. Sovrummet måste med detta i åtanke bli mer av en plats för just sömn än en plats som - likt övriga rum i bostaden - har fokus på snygga möbler och personlig interiör.

Hur ska man då tänka? Först och främst så kan man förena nytta med nöje i denna fråga. Det går att skapa ett snyggt sovrum även om det huvudsakliga fokuset läggs på att man vill få kontroll över sina sovvanor och, helt enkelt, sova bättre och stressa mindre. Här kan man tänka mer i termerna av ett hotell. Hur gott sover man inte i ett hotellrum? Däri ligger en del av svaret kring den egna inredningen i sovrummet.

Hur kan man skapa en hotellkänsla? En viktig del handlar om mörker och med hjälp av mörkläggningsgardiner så kan du få det riktigt mörkt - och riktigt skönt. Bor du i en större stad och centralt i denna så bör du även tänka på ljudet då du väljer mörkläggningsgardiner. Ett tjockare tyg isolerar bort oljud på ett bra sätt - men det innebär dock även att priset blir lite högre.

Fler tips för bättre sömn

Att köpa mörkläggningsgardiner kan kännas som att man väljer det kolsvarta. Riktigt så behöver det inte vara, men det kommer definitivt att ställa krav på en behaglig belysning som kombineras. En mysig sänglampa kommer att ge dig möjlighet att tända upp, få ljus och - kanske framförallt - läsa en god bok. Vilket även det är ett tips som många bör ta till sig idag.

Varför sover du så dåligt? En stor del av förklaringen hör nämligen ihop med en ovana och olat som vi lagt oss till med under senare år. Att ligga och scrolla på mobilen kan kännas lugnt och rogivande, men det handlar egentligen om det direkt motsatta: din hjärna sätts igång och du kommer att ha svårare att slappna av. Sovrummet bör vara en mobilfri zon och där du iställer väljer att, som sagt, ta fram den gamla analoga underhållningen i form av en bok.

Temperaturen är även den viktig i sovrummet. Till skillnad från övriga rum i bostaden så bör man hålla det svalare i rummet där man sover. Sänk temperaturen några grader och du kommer garanterat att sova bättre. Sängkläder och vilken säng man har spelar givetvis också en stor roll i hur man sover. Se till att byta sängkläder med en intervall om ungefär varannan vecka och om du har en väldigt gammal säng - överväg att ta en investering i en ny. Både din kropp och din själ kommer att tacka dig för detta.

25 Apr 2022