Köpa markiser? Tänk på detta!

Dags att köpa markiser till din villa? I så fall finns det några saker att tänka på för att det ska bli en lyckad investering. Markiser är det solskydd som ger mest mervärde till din bostad. Utöver ett bra skydd från solens heta - och farliga - strålar så kommer markiser även att fungera som ett estetiskt lyft. Ditt hus kommer att upplevas som mer personligt, lite mer lyxigt och mer inbjudande än vad övriga hus i kvarteret gör. Det ger ett bra - och viktigt - första intryck till dina gäster.

Först och främst dock så är det dags att slå hål på några seglivade myter om markiser. Håller de verkligen måttet? Ja, det gör de - numera. Förr så tillverkade man markiser för det klimat som fanns exempelvis kring medelhavet och inte med oss i Norden i åtanke. Markiser i Södertälje var en sämre idé än markiser i Marseille, om man ska sammanfatta det.

Markiser ger ett mervärde

De svenskar - och framförallt de i Norrland - som investerade i markiser fick se det nordiska klimatet ta ut sin rätt. Rostig mekanik, delar som lossnade, tyg som sprack och som blev extremt hårt smutsat bara efter någon vinter. Numera dock så sker tillverkningen även med oss i Norden i åtanke och det gör att dagens markiser är ett säkert köp. Väljer du markiser i Södertälje så väljer du, helt enkelt, en lösning som håller över tid och som kommer att ge dig både funktion, skönhet och ett bekvämare liv.

Det finns emellertid några saker att ha i åtanke vad gäller markiser och vi tänkte rada upp några punkter som kan vara värda att titta närmare på innan du öppnar plånboken. Punkter som ser ut som följer:

  • Lokala val är ofta bättre. I en global värld där allting är ett klick bort så kan det vara frestande att beställa markiser. Det är något som kan komma att straffa sig. Visst, du kommer garanterat att få ett bättre pris än vad du får i butik, men i det priset så kommer du även att missa några viktiga saker. Väljer du att köpa markiser lokalt så får du en större trygghet. Du kan få garantier, du kan ofta inkludera service, du kan få reservdelar om någonting skulle gå sönder. Dessutom kan du få hjälp med att välja rätt markiser utifrån dina behov och exempelvis hur din villa ser ut. Att handla online innebär en lite större risk och det kräver mer research från din sida.
  • Planering är A och O. Tänk på att du ska hitta markiser som passar bra för dina behov - och smälta in rent estetiskt i området du bor i. En annan viktig sak gäller närhet till grannar. Du kan behöva ett medgivande om dina planerade markiser kommer för nära tomtgränsen och om de riskerar att exempelvis skugga din grannes tomt. Kontrollera detta innan du gör din investering. Planera även för solläge och för din egen bekvämlighet. Idag finns markiser som styrs av exempelvis sensorer eller via fjärrkontroller. Det ger dig en lite enklare vardag.
  • Installationen bör ske professionellt. En annan fördel med att köpa markiser lokalt handlar om installationen. Den bör nämligen skötas professionellt och ofta kan återföräljaren erbjuda detta inkluderat i köpet. Tjänsten faller in under Rot-avdraget och det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Väljer du att installera dina markiser på egen hand så tar du en onödig risk.
7 May 2022