Begagnat eller återvinning?

När bilen inte orkar längre så får den komma till det som ibland kallas för en bils sista viloplats. Men inget kunde vara längre från sanningen för i stort sett allting på en bil återanvänds.

Bilskrot kallas ibland platsen där bilar hamnar när de tas ur trafik. Men idag har man mer och mer börjat kalla det för bildemontering istället. Ett ord som oftast stämmer bättre in på det man gör. För när en bil inte längre kan rulla runt på vägarna så finns det ändå mycket som kan användas om man plockar isär den.

Ibland kan det vara helt nya delar som knappt ens hunnit landa i bilen innan den krockas eller går helt sönder på något annat sätt. Eller så har bilen delar som gått en bit men som ändå har mycket nytta kvar i sig. Och det är allt detta som man plockar isär bilen för att komma åt. Eller man demonterar bilen som det också heter. Delarna kan sedan användas precis som de är eller så kan det behövas en lättare rengöring eller renovering. När allt är klart sätter man ett pris på delen och lägger ut den till försäljning. Något som kan ske över disk till privatpersoner eller bilmekaniker. Men man brukar även lägga upp delarna i ett register online där man kan beställa och köpa delarna.

Värna om miljön

När en bil skrotas så finns det också en hel del som inte kan säljas som reservdelar. Det kan vara något som är för trasigt eller vissa komponenter som man helt enkelt inte säljer vidare. Som exempelvis drivmedel. Allt detta tar man också hand om och fördelar för vidare transport och omhändertagande av annan instans. Metallen som blir över kan man smälta ner och sedan till exempel göra nya bilar av. Och detsamma gör man med allt övrigt från bilen. För så långt det går så är återvinning målet som man har.

Bilmekaniker åt båda hållen

Som bilmekaniker ska man laga bilar. Men det innebär också att man ibland måste demontera en del och sätta dit en ny. När man arbetar på en bilskrot så blir merparten av arbetet just att plocka isär bilar, men man sätter inte ihop dem igen. Därför är det lite speciellt att ha en sådan arbetsplats och det är inte ett arbete som alla känner att de trivs med. Men många bildemonteringar har även verkstäder där mekanikerna får laga bilar också. Läs mer om en bilskrot på denna hemsida: https://www.bilskrotstockholm.nu/

3 Oct 2020